Gastouderbureau Joekie

Klik hier voor het Protocol Kinderopvang: 03 december 2021

Klik hier voor de Beslisboom 0 jaar t/m groep 8: 02 december 2021 


 

 

Naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet is er een nieuwe versie van de beslisboom (versie 22 november 2021) en het Protocol Kinderopvang & Corona (versie 19 november 2021).

 

Beslisboom:
De belangrijkste wijziging is dat als een huisgenoot besmet is, alle huisgenoten ook in quarantaine gaan en het kind dus niet naar de gastouder kan en thuis blijft.
De beslisboom is een vragenschema waarmee je kunt bepalen of een kind naar de gastouder (en eventueel de basisschool) mag zolang er coronamaatregelen gelden. Begin bij de startvraag (boven) en beantwoord de vragen naar beneden in de aangegeven volgorde tot je een JA/NEE antwoord hebt. De belangrijkste wijziging: als een kind een besmette huisgenoot heeft, dan moeten alle huisgenoten in quarantaine (dit geldt sinds 19 november 2021). Kinderen mogen dan niet naar de opvang of naar school en blijven thuis. Aan de Engelstalige versie van de beslisboom wordt nog gewerkt.

 

Lees hier de nieuwe maatregelen in het kort. De uitgebreide regelgeving is te vinden op lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen en lci.rivm.nl/COVID-19-bco en lci.rivm.nl/Handreiking-contact-en-uitbraakonderzoek-kinderen. 

 

Protocol Kinderopvang & Corona:

 

  • Blijf thuis als een huisgenoot corona heeft.
  • Kinderen van 0 tot 4 jaar mogen naar de opvang als zij een nauw contact (categorie 2 – zie beslisboom) zijn van iemand met corona. Het is belangrijk dat zij het contact met kwetsbare personen dan wel zoveel mogelijk vermijden tot 10 dagen na het contact met de besmette persoon. Hebben ze wel klachten? Dan blijven ook kinderen tot 4 jaar thuis (in quarantaine) en laten zich testen.
  • Kinderen van 4 tot en met 12 jaar blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona. Of als zij door de GGD als nauw contact zijn aangewezen wanneer zij bij de kinderopvang (gastouder) of de basisschool contact hadden met iemand met corona. Kinderen tot 13 jaar die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of medewerker hoeven niet per definitie in quarantaine als zij zelf geen klachten hebben. Hebben zij wel klachten? Dan blijven zij thuis en laten zich testen.  Zijn zij zelf minder dan 6 maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.
  • 1,5 meter afstand tussen volwassenen (tussen gastouders/vrijwillig(st)ers/stagiaires/ouders onderling).