Professionele gastouderopvang

 

Wat is gastouderopvang?

Gastouderopvang is een bijzondere vorm van kinderopvang, kleinschalig en vertrouwd.

Hierbij is een gastouder een breder begrip dan een "oppas". Gastouders verzorgen kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar in een kleinschalige, huiselijke gezinssituatie. Zij geven hun gastkinderen een plaatsje in het gezin, wanneer de ouders werken of studeren. Ze geven de kinderen ruimte en aandacht en stimuleren hun ontwikkeling. Hiervoor ontvangen zij een financiële compensatie. 

De opvang kan variëren van enkele uren per week tot meerdere dagen, met een vast of flexibel rooster. Ook opvang 's nachts of in het weekend komt voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ouders die in de zorg werken. De opvanguren zijn dus afhankelijk van de werksituatie van vraagouders. De opvangdagen en tijden kunnen afgestemd worden in overleg. De opvang kan plaats vinden bij de gastouder thuis: 'gastouderopvang' of bij de kinderen thuis: 'thuisopvang'. Gastouderopvang is niet aan een aantal maximum aantal dagen gebonden, maar Thuisopvang kan maximaal 3 dagen per week plaats vinden. 

Ook opa's en oma's kunnen gastouder worden. Zij moeten aan dezelfde regels voldoen als andere gastouders. Naast hun eigen kleinkinderen zouden zij dus ook op andere gastkindjes kunnen passen, als volwaardig gastouder.

 


Kan ik ook gastouder worden?

Gastouderopvang moet bijdragen aan een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen, in een veilige en gezonde omgeving. De Wet Kinderopvang waarborgt hiervoor de regels, om de kwaliteit te borgen. Als gastouder zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen voor je geregistreerd kunt worden in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen:

Diploma
Via de link in 'diploma' kun je kijken of jouw beroepsdiploma geschikt is om gastouder te worden. Heb je nog niet het juiste diploma? Dan kan het verkorte opleidingstraject MBO-2 Helpende (Zorg en Welzijn) in 8 weken een uitkomst bieden.

Kinder EHBOHet ministerie van Sociale Zaken heeft de EHBO-certificaten die zijn goedgekeurd opgenomen in een Register EHBO-certificaten gastouderopvang. Het EHBO-diploma wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed.

- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Iedere gastouder en volwassen inwonende dient in het bezit te zijn van een VOG. Deze mag maximaal 2 maanden oud zijn vóór de inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. 

- Personenregister Kinderopvang
Een gastouder, volwassen huisgenoten, stagiaires, vrijwilligers én structureel aanwezigen moeten ingeschreven staan in het Personenregister Kinderopvang.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Een gastouder moet ingeschreven staan bij een geregistreerd gastouderbureau zoals Gastouderbureau Joekie.

Voldoe je nog niet aan alle eisen? Neem dan contact met ons op om te kijken hoe we je hierbij kunnen begeleiden.


Intake

In een eerste telefoongesprek of mail zullen je eerste vragen beantwoord worden. Als je ingeschreven wilt worden als gastouder zullen we een afspraak maken voor een intakegesprek, bij jou thuis.
Tijdens dit gesprek kijken we samen of gastouderopvang iets voor je is, wat je wensen zijn en of je al aan de eisen voldoet die in de Wet Kinderopvang zijn vastgesteld.

Na het intakegesprek hebben wij de basisinformatie om het registratietraject te starten. Hiermee krijg je uiteindelijk het LRKP-nummer, wat inhoudt dat je ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen en jouw beroep als gastouder mag uitvoeren.

Indien je al een LRKP-nummer hebt, kunnen wij de gemeente na het intakegesprek vragen om je toe te voegen aan ons gastouderbureau in het LRKP.


Aan de slag

Nadat je aan de wettelijke eisen voldoet en ingeschreven staat in het LRPK kun je als gastouder starten.

Zodra er een opvangvraag is van ouders wiens wensen overeenkomen met die van jou, nemen wij contact met je op en wisselen we jullie contactgegevens aan elkaar uit.
Jullie mogen dan samen een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek op een gewenst moment. Zo kunnen de ouders even bij je komen kijken en kun jij zien of hun kind(eren) in jouw groepje zou(den) passen.

Het belangrijkste is dat jullie allebei een goed gevoel hebben tijdens de kennismaking. Als die 'klik' er is maken we een afspraak voor een koppelingsgesprek. Hierin worden de overeenkomsten getekend tussen de ouder(s) en gastouder, en bespreken we de praktische afspraken.


Evaluatie

De eerste twee maanden opvang noemen we de proefperiode, zodat de kinderen kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving.
We vinden het fijn om te horen hoe de kinderen zich voelen bij hun gastouder. Daarom wordt er tussentijds geëvalueerd met de ouders en gastouders, zo blijven we allemaal op de hoogte.

 


Begeleiding

  

 EHBO aan Kinderen bij Continue Coaching & Training (Oranje Kruis certificaat)

woensdag 15 februari 2023

woensdag 30 augustus 2023

Tijd 19:30 tot 21:30 uur
Geleen
Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


EHBO aan Kinderen bij Van der Gugten Veiligheid en Opleiding (Rode Kruis certificaat)

Woensdag 8 maart 2023

Maandag 13 maart 2023

Tijd van 19:30 tot 21:30 uur
Limbricht
Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
De kosten voor deze cursus worden niet door ons vergoedt

 




Schrijf mij in!