Ik wil gastouder worden!

Welkom bij Joekie, wij werken samen met de beste gastouders.

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om gastouder te worden.
Laat je gegevens achter via de inschrijfknop en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om kennis te maken.
Tot gauw!

Inschrijven!

Wat is gastouderopvang?

Info

"Gastouderopvang is een bijzondere vorm van kinderopvang, kleinschalig en vertrouwd."

Hierbij is een gastouder een breder begrip dan een “oppas”. Gastouders verzorgen kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar in een kleinschalige, huiselijke gezinssituatie. Zij geven hun gastkinderen een plaatsje in het gezin, wanneer de ouders werken of studeren. Ze geven de kinderen ruimte en aandacht en stimuleren hun ontwikkeling. Hiervoor ontvangen zij een financiële compensatie.

De opvang kan variëren van enkele uren per week tot meerdere dagen, met een vast of flexibel rooster. Ook opvang ’s nachts of in het weekend komt voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ouders die in de zorg werken. De opvanguren zijn dus afhankelijk van de werksituatie van vraagouders. De opvangdagen en tijden kunnen afgestemd worden in overleg. De opvang kan plaats vinden bij de gastouder thuis: ‘gastouderopvang’ of bij de kinderen thuis: ’thuisopvang’. Gastouderopvang is niet aan een aantal maximum aantal dagen gebonden, maar Thuisopvang kan maximaal 3 dagen per week plaats vinden.
Ook opa’s en oma’s kunnen gastouder worden. Zij moeten aan dezelfde regels voldoen als andere gastouders. Naast hun eigen kleinkinderen zouden zij dus ook op andere gastkindjes kunnen passen, als volwaardig gastouder.

Gastouder wordt je zo:

Gastouderopvang moet bijdragen aan een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen, in een veilige en gezonde omgeving. De Wet Kinderopvang waarborgt hiervoor de regels, om de kwaliteit te borgen. Als gastouder zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen voor je geregistreerd kunt worden in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen:

Diploma

Via de link in ‘diploma’ kun je kijken of jouw beroepsdiploma geschikt is om gastouder te worden. Heb je nog niet het juiste diploma? Dan kan het verkorte opleidingstraject MBO-2 Helpende (Zorg en Welzijn) in 8 weken een uitkomst bieden.

Kinder EHBO

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de EHBO-certificaten die zijn goedgekeurd opgenomen in een Register EHBO-certificaten gastouderopvang. Het EHBO-diploma wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Iedere gastouder en volwassen inwonende dient in het bezit te zijn van een VOG. Deze mag maximaal 2 maanden oud zijn vóór de inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

Personenregister Kinderopvang

Iedereen die woont, werkt of structureel aanwezig is op een plek waar kinderen worden opgevangen, moet zich registreren in het Personenregister kinderopvang (PRK). Dit kan alleen met een geldige Verklaring omtrent het Gedrag (VOG).

Inschrijven bij Gastouderbureau

Een gastouder moet ingeschreven staan bij een geregistreerd gastouderbureau zoals Gastouderbureau Joekie.

Contact opnemen

Voldoe je nog niet aan alle eisen? Neem dan contact met ons op om te kijken hoe we je hierbij kunnen begeleiden.

Intake

In een eerste telefoongesprek of mail zullen je eerste vragen beantwoord worden. Als je ingeschreven wilt worden als gastouder zullen we een afspraak maken voor een intakegesprek, bij jou thuis. Tijdens dit gesprek kijken we samen of gastouderopvang iets voor je is, wat je wensen zijn en of je al aan de eisen voldoet die in de Wet Kinderopvang zijn vastgesteld.

Na het intakegesprek hebben wij de basisinformatie om het registratietraject te starten. Hiermee krijg je uiteindelijk het LRKP-nummer, wat inhoudt dat je ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen en jouw beroep als gastouder mag uitvoeren.

Indien je al een LRKP-nummer hebt, kunnen wij de gemeente na het intakegesprek vragen om je toe te voegen aan ons gastouderbureau in het LRKP.

Aan de slag

Nadat je aan de wettelijke eisen voldoet en ingeschreven staat in het LRPK kun je als gastouder starten.

Zodra er een opvangvraag is van ouders wiens wensen overeenkomen met die van jou, nemen wij contact met je op en wisselen we jullie contactgegevens aan elkaar uit. Jullie mogen dan samen een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek op een gewenst moment. Zo kunnen de ouders even bij je komen kijken en kun jij zien of hun kind(eren) in jouw groepje zou(den) passen.

Het belangrijkste is dat jullie allebei een goed gevoel hebben tijdens de kennismaking. Als die ‘klik’ er is maken we een afspraak voor een koppelingsgesprek. Hierin worden de overeenkomsten getekend tussen de ouder(s) en gastouder, en bespreken we de praktische afspraken.

Gastouderbureau Joekie

Evaluatie

De eerste twee maanden opvang noemen we de proefperiode, zodat de kinderen kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving.

We vinden het fijn om te horen hoe de kinderen zich voelen bij hun gastouder. Daarom wordt er tussentijds geëvalueerd met de ouders en gastouders, zo blijven we allemaal op de hoogte.

Agenda

EHBO aan Kinderen bij Continue Coaching & Training (Oranje Kruis certificaat)

04 september 2024

19:30 uur tot 21:30 uur

De Hanenhof Geleen

Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via info@joekie.com

Via de Diplomachecker kun je nakijken hoelang je EHBO certificaat nog geldig is.

EHBO aan Kinderen bij Van der Gugten Veiligheid en Opleiding (Oranje Kruis certificaat)

Op dit moment zijn er geen data bekend

19:00 uur tot 22:00 uur

@ Limbricht

Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via jeanvandergugten@hetnet.nl

De kosten voor deze cursus worden niet door ons vergoedt

Gastouderbureau Joekie